kedd, február 13, 2007

Milyen egy céilí?

Úgy döntöttem, hogy tematikus hetet tartok, ha már ilyen táncosra sikeredett a hétfő. Mivel csak az ír néptánchoz (irish set dancing) konyítok, ez lesz a téma. Azért majd történik velem más is remélhetőleg, és akkor megszakítom adásom.
Ma megnézzük milyen egy céilí. Már a neve is nagyon ír, amolyan workshop jellegű dolog, általában szerte Írországban rendeznek ilyen eseményeket, melyek tarthatnak egy hétig is, és ezalatt rengeteg mindent lehet tanulni. Olyan mint egy táncház, élő zenével, és egy emberke mondja a figurákat folyamatosan, ami a set táncnál nagyon jól jön, mert mindig egyforma elemek keverednek.
Az alábbi felvétel itt készült a Marcibányi téri művházban (rendes nevén Marci), azon ritka alkalmak egyike volt, amikor Budapestre látogatott egy egész ír csoport, akikkel összehozott tanárunk egy céilít.
Szóval egy percenet tánc, hogy lássátok, milyen a hangulata ennek. Nagyon jó egyébként!

2 megjegyzés:

A írta...

Azt mond meg Nekem Te Juice, hogy végülis van Neünk is "néptáncunk", nem is akármilyen, Nálunk miért nincsenek ilyen hetek? vagy vannak csak nem tudom? vagy Nálunk nem annyria fontos a hagyomány? vagy a tánc? vagy hogy van ez kedves tánchétszerkesztőnéni?

juice írta...

Nálunk táncházak vannak, ami heti rendszerességgel ismétlődik, a céilí meg kimondottan tanulásra van, hogy megnézzék, mit tudnak a nagyöregek. Nálunk nem tudom, h. van-e ilyen, esetleg az éves táncháztalálkozón, de nem hiszem, h. ennek itt hagyománya lenne. Szívesen járnék egyébként magyar táncházba is. Sajna ez a Marci dolog megszűnt. Csak ritkán van, de most épp lesz egy, és ezekkel az írásokkal készülök rá, mert várom.