szerda, október 17, 2007

Toszkán dolgok
Az olasz fagyi. Ha jól emlékszem a két hét alatt egyszer nem fagyiztunk csak, amikor ömlött az eső, és bentragadtunk a házikónkban. Csupán egy helyen kaptunk gombócos fagyit, és csak egy helyen nem volt finom: Firenzében, ahol 70 féle ízt tartottak, ezek szerint a minőség kárára. Persze ha ott ettünk volna először, lehet, hogy nem finnyáztunk volna. A többi városban csúcs finom volt, és barátaink Firenzében is találtak aztán egy megfelelő fagyizót.
A márvány mosogató, vagy nem tudom mi, de ez tipikus toszkán dolog. Minden könyvben és filmben benne van. Nekünk is volt egy a házunk falán, ami egykor a helyi gróf úré volt, mi az unokájától béreltük, akit a faluban a mai napig contessinának (grófkisasszony) hívnak.A jelen és a múlt. A városok óváros részeiben nem láttunk egyetlen modern épületet sem, arról beszéltünk, hogy ha levennénk a háztetőkről az antennákat, akkor simán lehetne forgatni bárhol középkori filmet. Még az autókkal sem kell foglalkozni, azok ugyanis nem nagyon mehetnek be a városmagba. Itt a jelen valószínűleg egy japán egyetemista jóvoltából kapcsolódik a múlthoz, ha megfigyeljük a szobor nyakában egy fülhallgató lifeg.
A tornyok. Mindenhol találtunk jópár tornyot, ami egyrészt abból is adódik, hogy a harangtornyokat külön építették a székesegyházak, dómok épületétől, másrészt elég sok őrtorony volt, hiszen ezek a városok önállóak voltak, és szerették elfoglalni egymást. San Gimignanóban viszont a lakosság vitte túlzásba a toronyépítést. Valószínűleg az eredetileg 72 tornyot számláló városban ez státuszszimbólum lehetett, és a végén minden házon volt egy.
A toszkán táj. Tényleg olyan mint a képeken. Dombos, meg a többi. Tiszta közhely. Itt a közhelyes dombok között kérek egy házat. Etruszk akarok lenni de azonnal.
Bicikli és bor. Giro d'Italia és a kulacstartóban is Chianti van. Mi kell még a dolce vitához?
Ilyen járgánya is van mindenkinek. Egy Vespa meg ez. Kicsit röhejes, meg olyan béna, ugyanakkor vidám jelenség is, és ha egyszer bevált? Végülis remekül ellavírozgatnak a sikátorokban és a francnak sem kell puttonyos autó.
Szentkép a falban. Bárhol bármikor. Virágot is mindig tesznek bele. Frisset. Aztán vannak még az útmenti szentszobrok és neoncsőglóriás szobrok. Rikító és kihívó, kedves meg olyan olasz.
A főterek. Van arénára épült, mint ez (Lucca), ami ovális alakú és jelenleg egy kis papírperformansz látható a közepén. Azért gondoljuk, hogy performansz, mert mi van, ha esik az eső? Aztán van 9 részre osztott, ami körül lóversenyt rendeznek (Siena) és még 1000 fajta. Zsúfolt legtöbbször és folyik az élet rajta. Jobb esetben a helyieké, máskülönben a turistáké.
A közlekedés. Az olaszok őrültek és a lámpák semmit nem mondanak nekik. Firenzében volt olyan út, ami az autópályáról folyt be a városba ugyanazzal az útszélességgel, de nem festettek fel sávokat, és ilyen is volt a közlekedés. Ki merre lát... Félelmetes. Ez egy szokásos jelenet. A robival mindenhol el lehet férni, ezért ők lyukadnak ki a kereszteződésben legelöl.
Toszkánában nem a homokos part a jellemző, hanem a kavicsos, helyenként sziklás. Szinte már Albion jellege van, de gyönyörű a víz színe. Viszont kagyló nuku. Csak szép kavicsok. Van is valami neve ennek a kavicsnak, majdnem mindegyik csíkos. Jópofák.
Minden nap néztük a nyálas naplementét. Olaszul naplementó. Cicával. Fúj de nyálas.
A tenger. Októberben is lehet strandolni, rendesen fürdős napozós felállás. Csak nem döglesz meg az 50 fokban, mert csak 28 fok van mondjuk. Hát elviselhetetlen, nem tudom ezt hogy lehet bírni idegileg. Munka után lemenni a tengerhez kicsit. Olvasni, fürdeni. Szegények. Azért vannak ennél rosszabb dolgok is. Például kite-szörfözni.

4 megjegyzés:

A írta...

Juice!
Etruszká avatlak!
jav: kite-surf
kérünk még képeket!!!!!!!!

juice írta...

javítottam, köszi, bár a szörf úgy maradt szeretem az ilyen "magyar" szavakat .-)

nem is tudom mit kezdjek így etruszkként, talán alapítok egy civilizációt, ami a pisztácia fagyi készítésre alapszik majd

a többi kép szerintem már csak kisfilmként jelenik meg, ha lesz erőm megcsinálni

A írta...

Légy jó etruszk, építs utat, aquaeductot, viaduktot, tégy meg valakit császárnak nem tom, de lehet hogy most hülyeségeket írtam, Juice akkor töröld szélsebesen e kommentet :)

juice írta...

Nem tudom, de királyaik voltak az biztos, városállamokban éltek, a városaikat a négy égtáj alapján építették, mi voltunk Volterrában, aminek még ma is megvan a városfala a négy városkapuval. Írásukat nem tudták megfejteni, ezért nem tudták besorolni egy nyelvcsaládba sem. Ránézésre hasonlít a rovásírásra.
A rómaiak nyomták le őket, és továbbvittek csomó mindent az etruszk kultúrából, ezért nem tudom, hogy amiket írtál, az etruszk, vagy római-e.
De Róma is etruszk volt pl. És az út folyamán értettem meg azt, amit mindig tanítanak, de nehéz elképzelni, hogy Rómát dombokon hozták létre. Egész toszkána ilyen. Az etruszkok imádtak dombra építkezni, és volt is pár dombjuk.