csütörtök, február 25, 2010

Busójárás 2010

Idén először volt szerencsém látni a legendás mohácsi télűző eseményt, és úgy gondolom, hogy nem utoljára. Összességében nagyon tetszett az egész, jó időnk volt, jó volt a társaság, sokat fotóztunk és szerencsére nem hétvégén mentünk, hanem az utolsó két napra, így ha picivel is, de mégis közelebb érezhettük magunkhoz ezt a hagyományt, meg a résztvevőket.
Kicsit most sok minden történt egyszerre, azért ilyen megkésve számolok be az élményekről, ráadásul a közel ezer fotóból rendkívül nehezen választottam ki most hirtelen párat. Az is megeshet, hogy még elcsepegtetve előkerül 1-2 a későbbiekben is, még ha nem is lesz már aktuális a dolog.
Nem fogok sokat beszélni, inkább fotók:

Ők voltak az útitársaim, két Peti (Polcz és Zsákai in alphabetical és balról-jobbra order), középen meg Lajos, neki nagyon nehezen szereztünk pótágyat, mert magas, de tök király a fazon amúgy

Hétfőtől szerdáig voltunk Mohácson, és indulás előtt még azon tanakodtunk, hogy merre menjünk a környéken, ha elfogytak a látnivalók, végül helyben ütöttük el az időt és egy percig sem unatkoztunk. Hétfőn bekapcsolódtunk a busók házról-házra járásába, miután megkerestük szállásunkat és vendégszerető szállásadónk belénk diktált 1-2-3 pálinkát. A helyieken kívül nem sok látogató zavarta meg a bensőségesre sikeredett eseményt, mi meg vidáman kattintgathattunk.


Egy igazi busó fiú megáll a lányos házaknál...

Kedves mosoly, hogy ne csalódjunk, ha lekerül a maszk :) Egyébként a maszkok nagyrésze mosolygós volt, mind foghíjas és nagyon egyedi (némelyik Kóbor Jánosra hajazott ;)). Jártunk egy maszkkészítő mesternél is, róla talán külön bejegyzés lesz, ő sokat mesélt nekünk az egész hagyományról, az eredetéről és a maszkok át- és kialakulásáról is

Az egyik busó kinyújtotta a nyelvét miután lekerült a maszkja, ezt lekaptam és ezért cserébe rámbízta az értékes arcfedőt, amíg ő elment iddogálni. Megengedte, hogy bele is bújjak, ami azért érdekes, mert így látja az ember igazán, hogy miért olyan esetlenek, és le a kalappal, hogy több napon át azon a pici résen keresztül tájékozódnak, nem beszélve a súlyáról. A megszerzett kinccsel azonnal le is fotózkodtam, a képért köszi PPetinek. (A saját sapimmal, ami a táskámra van kötve, nagyon hamar beilleszkedtem a környezetembe :))

A vasárnapi nagy banzáj újrajátszása kedden volt, egyedül a kompozást hagyják ki ilyenkor. Felvonulnak a busócsoportok, beállnak a városháza elé egy busókép erejéig, megkergetik a lányokat, vízzel spriccelnek, táncolnak, kerepelnek, hangoskodnak és a legvégén elégetik a koporsót.
A házmagasságú lángokból kirobbanó pernyék megkapták a ruháinkat, viszont sikeresnek volt mondható a télűzés, mert másnap szép idő lett igazi melengető napsütéssel.

Egy jellegzetes busóportréval búcsúzom, a legtöbben így, felhajtott maszkkal pihentek meg néha, ha éppen rájuk fért.
Aki nem volt még, annak csak ajánlani tudom, nekünk nagy élmény volt.

10 megjegyzés:

JaMaN írta...

Évek óta tervezem, hogy megnézem, de sosem jutok el odáig. Majd jövőre :)
Jók lettek a képek!

Pihe írta...

Szuper kis beszámoló lett, érdemes volt várni. :o) A két kedvenc kép egyike amikor a kezedben az álarccal feszítesz, mint valami prémvadász (a sapi még dob is rajta egyet :o)), a másik kedvenc az utolsó, bár ezt négyzetre vágnám (kizárólag saját lelkivilágomból kifolyólag), hogy koncentráltabb legyen a látvány, de így is nagyon tetszik. :o)

Gehring János írta...

Már vártam az összefoglalót. Hosszú évekkel ezelőtt nagyon akartam menni, de akkor nem volt társ hozzá. Most mehettem volna (veletek), de az időhiány "megoldotta" ezt a problémámat. Gratulálok az anyaghoz, és a 365-ös projekthez is.

juice írta...

tényleg bíztatok mindenkit, hogy egyszer nézze meg és szerintem ha van rá lehetőség, akkor ezt a hétköznapi ismétlést érdemes elkapni, egy helyi bácsi meg is kérdezte tőlünk, hogy mi meg honnan tudtuk, hogy ilyenkor jó menni? :)

Pihe ha hiszed ha nem, megnéztem négyzetesben is (márcsak kötelességből is a 365 miatt) és nem működött (nekem), túl kicsinek találtam már úgy az arc arányát a szőrhöz képest... a prémvadászos hasonlat tetszik :)))

köszi, hogy megnéztétek

Kerekes Zsuzsi írta...

Én is vártam már, ki kezdi a beszámolót. :)
Jó a mai lépcsőházad, klassz ;)

PPéter írta...

Nagyon jó kis "hétvége" volt, remélem lesz még hasonló program :D

Zsákai Péter írta...

3-as, 4-es yeah!

másoknak is: http://fototanu.blogspot.com/2010/02/busojaras.html

juice írta...

:)

beat.nick írta...

a harmadik meg az utolsó nagyon tetszik.
és mellesleg, úgy tűnik, tényleg jó munkát végeztetek, lassan tavaszodik :)

Busó írta...

Busójárás 2014. 02. 27 - 03. 04.
Mindenkit sok szeretettel várunk!
Részletes program a honlapon!
Rengeteg kiváló vendégfellépő lesz:
- Bánát Táncegyüttes (Deszk)
- Gradišće Egyesület (Szentpéterfa)
- Tanac Táncegyüttes (Pécs)
és még sokan mások...